My Blog

Hobiji koji će vas držati u formi bez odlaska u teretanu

Svima nam je poznat osećaj kada želimo biti u formi, ali nas sama pomisao na vežbanje demotiviše. Ako se prepoznajete u ovome, imamo dobre vesti! Postoje hobiji koji će vas držati u formi bez odlaska u teretanu. Da, dobro ste pročitali! Otkrićemo vam aktivnosti koje možete raditi sa osmehom na licu. U isto vreme, to će biti one koje će vam pomoći da sagorevate kalorije skoro kao da trenirate. I dok je fizička aktivnost ključna, ne smemo zaboraviti da pravilna ishrana pospešuje zdravlje i da je ona pola bitke kada je u pitanju vaša idealna figura. Ali, pre svega, nastavite sa čitanjem i saznajte kako da kombinujete zabavu i fitnes na jedinstven i efikasan način.

adminHobiji koji će vas držati u formi bez odlaska u teretanu
read more

Umetnički izložbeni prostori u gradu: Gde da posetite najzanimljivije galerije

Beograd, srpska prestonica, poznat je po svom bogatom kulturnom nasleđu i fascinantnoj umetničkoj sceni. U ovom dinamičnom gradu, ljubitelji umetnosti imaju priliku da istraže raznolike izložbene prostore koji obogaćuju njihovu estetsku percepciju. Poseta galerijama pruža kontrast u odnosu na iskustva i živahne događaje koji karakterišu najbolje letnje festivale. Umetničke galerije u Beogradu predstavljaju platformu za izložbu različitih medija i praksi, od slikarstva i skulpture do video umetnosti i performansa. Umetnički izložbeni prostori u gradu su fokus današnjeg teksta, koji će Vam biti od koristi prilikom sledeće posete Belom Gradu.

adminUmetnički izložbeni prostori u gradu: Gde da posetite najzanimljivije galerije
read more

Najbolji odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima

Svaka osoba želi izgledati dobro i ostaviti dobar utisak, a jedan od ključnih faktora koji utiče na to jeste odabir pravilne garderobe. Za muškarce, posedovanje određenih odevnih komada od velike je važnosti kako bi izgradili svoj stil i bili spremni za različite prilike. Bez obzira na to da li ste pristalica modnih trendova ili preferirate klasičan izgled, postoji nekoliko odevnih komada koji su esencijalni i svaki muškarac bi trebalo da ih ima u svom ormaru. Prva i osnovna važnost ovih odevnih komada je kvalitet. Kvalitetno sašiveni komadi od izdržljivih materijala pružaju dužu trajnost i bolje izgledaju tokom vremena. Osim toga, dobro napravljena garderoba pruža udobnost i pomaže u održavanju samopouzdanja. U današnjoj priči na našem Omladina sajtu istaći ćemo koje su to ključni odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima.

adminNajbolji odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima
read more

Kako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji

Vožnja automobila je jedan od najčešćih načina prevoza, ali nažalost, mnogi vozači često čine greške koje ugrožavaju njihovu sigurnost, kao i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Vozačka sigurnost je od izuzetne važnosti i neophodno je da se svi vozači pridržavaju pravila i dobre prakse kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda. Danas ćemo istražiti neke od najčešćih grešaka koje vozači često čine i pružiti vam korisne savete kako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji. Razumevanje ovih grešaka i preduzimanje odgovarajućih mera može vam pomoći da postanete sigurniji i odgovorniji vozač. Naš cilj našeg sajta Omladina je da vam pružimo informacije i savete koji će vam pomoći da se izborite sa uobičajenim greškama i da postanete svesni svoje uloge u održavanju bezbednosti na putevima. Bez obzira na to koliko iskusan vozač ste, uvek je dobro osvežiti znanje i podsetiti se na važnost vozačke sigurnosti.

adminKako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji
read more

Najbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente

Organizacija i produktivnost igraju ključnu ulogu u postizanju uspeha tokom studentskih dana. Studiranje je zahtevno iskustvo koje zahteva efikasno upravljanje vremenom, praćenje obaveza i zadataka, kao i pravilnu organizaciju informacija. U tom kontekstu, korišćenje aplikacija za organizaciju i produktivnost postaje neizostavni alat za svakog studenta. Zašto je organizacija bitna? Pa, jasna i struktuirana organizacija omogućava studentima da imaju bolju kontrolu nad svojim obavezama. Studiranje zahteva ispunjavanje različitih obaveza kao što su predavanja, seminari, zadaci, ispitni rokovi i vanškolske aktivnosti. Nedostatak organizacije može dovesti do gubitka vremena, propuštanja važnih rokova i stvaranja stresa. Upravo zato je ključno uspostaviti sistem organizacije koji omogućava efikasno upravljanje svim tim obavezama. Zato ćemo vam danas u sklopu našeg sajta omladina otkriti najbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente.

adminNajbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente
read more

Kako započeti karijeru u dizajnu: Saveti za mlade dizajnere i kreativce

Dizajn igra ključnu ulogu u savremenom svetu, a kreativnost je jedna od najtraženijih osobina u industriji. Međutim, započeti karijeru u dizajnu može biti teško, posebno za mlade kreativce koji su tek počeli da istražuju ovu oblast. Zato smo odlučili da Vam danas u ovom blog postu otkrijemo kako započeti karijeru u dizajnu. Predstavićemo Vam svet dizajna, i pružiti nekoliko korisnih saveta i smernica koje će vam pomoći da započnete svoju karijeru. Uz ove savete, nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i motivaciju da razvijete svoje veštine i uspešno krenete da gradite svoju karijeru u dizajnu. Bez obzira na to da li ste početnik ili već imate iskustva u industriji, na našem sajtu omladina, kao i uvek pronaći ćete mnoštvo saveta koji će Vam pomoći da se orijentišete i postanete uspešan dizajner.

adminKako započeti karijeru u dizajnu: Saveti za mlade dizajnere i kreativce
read more

Najbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati

U današnjem svetu, skulptura predstavlja jednu od najintrigantnijih i najzahtjevnijih umetničkih formi. Nekada su skulpture bile samo simbolične reprezentacije religioznih ili istorijskih likova, ali u danšnjem modernom dobu, one su postale izraz individualnosti i slobode umetnika. Savremena skulptura predstavlja eksperiment i igru sa materijalima, oblicima i bojama, te tako stvara neverovatna umetnička dela koja zadivljuju publiku širom sveta. Danas, u ovoj priči o savremenoj umetnosti i skulpturama, mi iza našeg sajta Omladina ćemo vam otkriti koje su to najbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati i inspirisati da se pobliže upoznate sa ovom vrstom umetnosti. Takodje, na našem sajtu možete pronaći još mnoštvo zanimljivih članaka o trendu, dizajnu i arhitekturi.

adminNajbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati
read more

Serije koje željno očekujemo u 2023.

Izgleda da će 2023. biti odlična godina za TV ali neke serije koje željno očekujemo u 2023. imaće veći značaj od drugih. Spremni smo da dobijemo nove sezone Farga, Mandalorijanca, Ratova zvezda. Tu je i Loša grupa i Smrznuta planeta Dejvida Atenboroa. Dosta intrigantnih originalnih emisija je takođe u planu. Neke od njih su Copenhagen Covboi Nikolasa Vindinga Refna, Veštice iz Mejfera sa Aleksandrom Dadario u glavnoj ulozi. Poznata je i saradnja Rian Johnson-Natasha Lionne Poker Face. Sajt omladina donosi i mnogo drugih sadržaja koje treba pogledati.

adminSerije koje željno očekujemo u 2023.
read more

Oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo?

Pitanje oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo veoma je specifično. Dok je za neke oversize odeća pravi blagoslov jer pokriva veliki deo tela i sve nepravilnosti, drugi smatraju da ih ona još više ukrupnjava. Činjenica je da se ova odeća ne nosi zato da bi pokrila nedostatke, već kao modni detalj. Ako se nosi pravilno i kombinuje sa pravim stvarima ona može da izgleda veoma privlačno. Isto tako, ova odeća predstavlja trend koji ne izlazi iz mode, tako da možete kupiti neke komade odeće i za naredne sezone. Na sajtu omladina možete naći i mnoge druge popularne trendove u oblačenju.

Mladić u oversize kaputu

Ako Vas muči dilema da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo onda počnite od jednog komada odeće

Osnovni principi nošenja su važni ako Vas muči dilema oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo

Iako mnogi misle da je ova vrsta odeće odlična za gojazne ljude, ona uopšte nije napravljena iz tog razloga. Oversize odeća obično se nosi preko odeće, kao jedan deo odeće ili samo na jednoj polovini (gornjoj ili donjoj) tela. To znači da ne možete sve na sebi obući u ovu odeću. Isto tako, ovi komadi nisu veće veličine, već su krojeni tako da izgledaju glomazno.

  • Mnogi misle da je ova odeća odlična za gojazne ljude ali to je velika greška – ova odeća podjednako dobro stoji i mršavim osobama, čak možda i bolje jer kod gojaznih može preuveličati izgled;
  • Ova odeća može biti veoma elegantna ako se kombinuje sa pravim stvarima kao što su uski komadi odeće i visoke štikle – ali ne može sve biti dobro za posao;
  • Ako Vas muči dilema da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo zbog cene ne brinite – veličina ne utiče na konačnu cenu proizvoda u ovom slučaju;
  • Važno je naučiti da oversize odeću uklapate sa ostalom odećom – nemojte kombinovati više oversize predmeta odjednom ali razmislite da li je nošenje džinsa znak da ste depresivni;
  • Obično je ova odeća teška za nošenje, ali ako odaberete dobre komade i nosite na pravi način ona je zapravo veoma udobna.

Nije dovoljno kupiti samo veći broj

Mnogi ljudi pogrešno misle da je oversize odeća obična odeća samo za nekoliko brojeva veća. To je velika greška, zato što je ona zapravo krojena i šivena kao obična odeća i ima iste veličine kao obična odeća. Njen kroj je takav da izgleda glomazno. Zato je morate kupovati u skladu sa svojom građom čak i kada mislite da žena nikada nije mršava.

Ipak je dobro skrojena

Iako nam na prvi pogled deluje da su oversize komadi odeće samo preveliki džemperi onda se varate. To je veoma skladno i precizno skrojena odeća tako da izgleda veliko. Ali ako je bolje pogledate, ramena su na pravom mestu, kukovi takođe. Samo su krajevi skrojeni tako da padaju slobodno. Važno je da birate komade prema svojim merama i kombinujete na pravi način.

I dalje možete nositi detalje

Neki vole da dodaju ešarpu uz svaki komad odeće, dok drugi vole velike minđuše. Šta god da volite uz svoju kombinaciju, slobodno možete nositi i uz oversize odeću. Ona dopušta sve detalje, samo je važno da ne bude previše prevelikih stvari na jednom mestu.

Žena sa oversize šalom

I kada počnete da nosite oversize odeću i dalje možete kombinovati sa omiljenim detaljima

Nošenje je takođe važno kod dileme oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo

Kada je u pitanju nošenje ove odeće, važno je naučiti uklapanje sa ostalim detaljima. Nije dovoljno samo da obučete na sebe sve što izgleda vrećasto. Kao i kod ostalih trendova, važno je uklapati boje, modele i komade jedan sa drugim. U tim slučajevima od velike važnosti je i Vaš lični stil kao i posao koji obavljate. Oversize kaput može uvek biti elegantan, ali džemper možda i nije za posao.

Nosite slojeve

Kada se spremate za posao obično morate razmišljati kako će ceo Vaš dan izgledati. Da li će u toku dana biti hladno ili otopliti pa se morate skinuti kada se budete vraćali kući, sve to utiče na Vaš izbor odeće ujutru. Kod oversize odeće je najbolje to što je možete nositi u slojevima.

Ne preterujte sa bojama

S obzirom da je ova vrsta odeće specifična i sama po sebi privlači pažnju, najbolje je da se držite neutralnih boja. Samim tim će i veličina doći do izražaja. Vodite računa da ne preklapate više različitih boja, već se držite jedne ili dve kada kombinujete.

Nećete pogrešiti sa kaputom ili jaknom

Mnogi se plaše da će ova vrsta odeće na njima stajati preveliko i glomazno. Zato počnite od jednog ili dva komada pa isprobajte kako Vam stoji. Najbolje da krenete od kaputa ili jakne. Kada obučete jednom ovakvu jaknu shvatićete zašto smo opsednuti oversize jaknama. One su tople, a u isto vreme udobne.

Sako može biti elegantan

Kada treba da pređete na ovu vrstu odeće možda ćete imati dilemu da li je ovakva vrsta odeće pogodna za posao. Ta dilema nije opravdana, zato što je ova odeća veoma elegantna i može biti dobra i za svečane prilike. Najpre počnite od sakoa, koji je veoma udoban a može se kombinovati sa različitim poslovnim komadima odeće.

Ako Vas muči dilema oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo obratite pažnju na neke detalje

Kod mnogih ljudi od presudne je važnosti da li je oversize odeća udobna ili ne. Takođe, važno je voditi računa kada i sa kojim komadima se ona može nositi. Ne zaboravite da ova odeća nije obična odeća u nekoliko brojeva veća, već posebno krojena vrsta odeće. Ako želite da uvedete i ovaj trend u Vaše oblačenje, onda morate obnoviti odeću u ormaru.

Žena u oversize kaputu

Oversize odeća nije velika već krojena da izgleda veliko

Ne treba sve da bude veliko

Kada nosite oversize odeću možete lako upasti u zamku nošenja preudobne i prevelike odeće. Kod oversize trenda vodite računa da se on uklapa sa tesnim komadima odeće. Ako nosite preveliki džemper, onda pantalone ili suknja moraju biti uz nogu. Jedino tako ova odeća dobija svoj puni značaj. U suprotnom izgledaćete kao da ste obukli džak.

Nemojte nositi u svim prilikama

Jednom kada probate ovu odeću osetićete se udobno i prijatno i možete upasti u zamku. Ako Vas neki trend privlači, to ne znači da ga morate nositi u svakoj prilici. Mnogo je bolje da se držite jednostavnosti a oversize odeću nosite samo ponekad. Još je bolje ako možete da kombinujete i nosite samo u određenim prilikama.

Ne pokrivajte kožu

Jedna od velikih grešaka kada ste u dilemi da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo je da li možete biti privlačni i kada nosite ovakav trend. Odgovor je da i ovde treba da vodite računa o tome da ne pokrivate previše. Inače rizikujete da zaista ličite na džak. Ova odeća je zapravo jedan od načina da se udobno obučete a da budete privlačni i elegantni.

adminOversize odeća – blagoslov ili prokletstvo?
read more

Hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Na pitanje mogu li elektronske i audio knjige zameniti standardne nema baš konkretnog odgovora. Mada je prodaja elektronskih knjiga značajno porasla, naročito poslednjih godinu dana, još uvek se klasične knjige dobro drže. Situacija je još neizvesnija sa audio knjigama. Iako su one izmišljene kako bi pomogle slabovidim i slepim osobama, jedno vreme činilo se da su popularne i kod ostalih. Danas, međutim, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su na bilo koji način privlačnije od klasičnih knjiga. Izgleda da će se još dugo voditi borba na tom polju. Za više zanimljivosti pogledajte sajt omladina.net.

Knjige

Ako Vas brine hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne setite se koliko ljudi više voli da čita papirne knjige

Zašto mislimo da neće elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Kada je u pitanju dilema između ove dve vrste, izgleda da pravi zaljubljenici u knjigu najmanje brinu o tome. Oni čitaju obe vrste i nabavljaju knjige onako kako žele i mogu. Ipak, ako razgovaramo o tome koja od ove dve je prijatnija za čitanje i udobnija, tu je situacija jasna. Papirne knjige imaju još uvek mnogo pristalica među starijom i mlađom generacijom.

  • Mnogi se brinu da će elektronske i audio knjige zameniti standardne, ali treba imati u vidu da obe imaju svoje prednosti i mane;
  • Jedna od prednosti papirne knjige je i ta što ne zavisi od uređaja na kojem ćemo je čitati ili slušati – čak i ako se obrazujemo za jedno od top 7 zanimanja budućnosti radije ćemo čitati nego slušati lekciju;
  • Iako je danas lako kupiti knjigu, ne zaboravite da postoje retki primerci koje je teško naći – to može biti jedan od argumenata za izbor elektronske knjige;
  • Ne zaboravimo da je čitanje jedna posebna vrsta uživanja koja nije samo u čitanju – volimo miris papira, osećaj koji ima pod prstima, police na kojima stoji.

Papirne još uvek vladaju

Iako je poslednjih godina znatno povećana prodaja elektronskih uređaja i knjiga, papirne knjige još uvek vladaju. U Sjedinjenim Američkim Državama je prodaja elektronskih čitača i knjiga skočila za više stotina procenata u poslednjim godinama. Ipak, papirne knjige još uvek su najprodavanije i po svemu sudeći neće se predati lako. To je i jedan od uticaja pandemije na obrazovanje.

Osećaj papira

Mnogi govore o onom naročitom osećaju kada kupimo prvo knjigu i ona zamiriše na papir i štampariju. Teško je odreći se toga, a još teže navići se na novo kada je čitalačka navika u pitanju. Možda je bolje ne dirati previše navike koje imamo i ostaviti ih onako kako nam prijaju. Čitanje i nije samo gutanje slova, već poseban ritual koji oni koji čitaju vole.

Nema ilustracija

Većina knjiga za elektronske čitače prilagođena je tom uređaju, što malo smanjuje izgled i kvalitet knjige. Obično se misli da su ove knjige previše jednostavne, bez ilustracija i specijalnih naslova i fontova. Iako to ne utiče značajno na ono što u knjizi piše, volimo da imamo i taj efekat pred očima.

E-čitač

Postoji mnogo prednosti elektronskih čitača

Zašto će elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Ne bi bilo pošteno ne obuhvatiti ovo pitanje i istražiti i drugu stranu priče. Sigurno je da elektronske knjige imaju mnogo prednosti nad papirnim. U tom smislu, mnogi će se opredeliti za jedan od čitača novije proizvodnje i čitati knjigu na taj način. Pitanje je samo koliko njih će zaista uživati u knjizi odnosno nakon koliko vremena će se zaista navići na ovu vrstu knjiga. Kada su u pitanju prednosti, ovi uređaji imaju mnogo njih.

Eko-pokret

Elektronska knjiga čuva prirodu – to je ono što ćemo prvo pomisliti kada je ova vrsta knjige u pitanju. I to je delimično tačno. Ako pogledamo koliko samo papira se utroši na proizvodnju knjiga, jasno je da nam je bolje da čitamo preko električnih uređaja. Tu će se, naravno, naći i protivnici koji će reći da i proizvodnja čitača, struje i prateće opreme takođe zagađuje okolinu, dok se papir može reciklirati. Teško je u tom smislu reći šta je bolje.

Lakše objavljivanje

Svi izdavači će reći da su elektronske knjige znatno poboljšale prodaju knjiga, što je doprinelo tome da se one lakše i brže objavljuju. To je prilika i za nove pisce i male izdavače, jer nemaju isto ulaganje u štampanje knjige kao u njenu elektronsku verziju. U tom smislu elektronska knjiga će pomoći novim piscima da se afirmišu.

Font i svetlo su promenljivi

Mnogi se plaše elektronskih knjiga jer smatraju da one kvare vid, poput mobilnih telefona. Ipak, to je velika zabluda. Elektronski čitači su prilagođeni čitanju, što znači da možete menjati i povećavati font. Isto tako, svetlo može biti prilagođeno i dnevnom svetlu pa doslovce možete čitati i na jakom Suncu. Veoma praktično za bazen ili more, ali i za Vaš vid.

Biblioteka

Iako su elektronski čitači praktični, papirne knjige će još dugo vladati tržištem

Mnogo knjiga odjednom

Ako ste ljubitelj knjiga, ova stavka Vam može biti veoma važna. Prosečan čitač može skladištiti i nekoliko hiljada knjiga. To je više nego što možete pročitati. Ne samo da možete nabaviti i čuvati sve ono što Vam se čita, već možete i iščitavati više knjiga pre nego što se odlučite koju ćete sledeću čitati. Odlično i za one koji se bave kritikom i pisanjem recenzija.

Jeftinija

Očekivali smo da će elektronske knjige biti znatno jeftinije nego papirne, jer nema ista ulaganje i materijal. Ipak, one nisu značajnije jeftinije nego papirne i to je dovelo do malog razočarenja. Ma koliko uštedeli na papiru, ne zaboravite da elektronske knjige i dalje imaju obaveze prema izdavaču i piscu sa njegovim autorskim pravima. Zato ne očekujte veliku uštedu.

Presuda – da li će elektronske knjige zameniti standardne?

Konačno, teško je dati pravo predviđanje koliko će dugo vladati standardne knjige. Sigurno je da u tome ima i malo emocija i one romantike kada osetimo miris papira i držimo knjigu u rukama. To nije dovoljan razlog da se odreknemo elektronike koja je svakako mnogo bolja i korisnija. Ipak, ako je potrebno da se naviknete na neki od ovih uređaja, zapamtite da tako čuvate sredinu i omogućavate većem broju pisaca da dođu do svojih čitalaca.

Birajte kako Vama odgovara

Sasvim je u redu da ne prihvatate novine, pogotovo kada se o Vašem hobiju radi. Ako ne možete da se prilagodite novim tehnologijama, to je sasvim u redu. Uživanje u papirnoj knjizi niko Vam ne može uzeti. Sa druge strane, ako se opredelite za čitač, pogledajte koji su najbolji e-čitači i kupite jedan. Nećete znati koji je najbolji za Vas dok ne probate. Takođe, učlanite se u neku od čitalačkih grupa na društvenim mrežama i pitajte koji su najbolji. Možda će elektronske i audio knjige zameniti standardne a možda će to biti navika samo nekih ljudi.

adminHoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?
read more