My Blog

Najbolji odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima

Svaka osoba želi izgledati dobro i ostaviti dobar utisak, a jedan od ključnih faktora koji utiče na to jeste odabir pravilne garderobe. Za muškarce, posedovanje određenih odevnih komada od velike je važnosti kako bi izgradili svoj stil i bili spremni za različite prilike. Bez obzira na to da li ste pristalica modnih trendova ili preferirate klasičan izgled, postoji nekoliko odevnih komada koji su esencijalni i svaki muškarac bi trebalo da ih ima u svom ormaru. Prva i osnovna važnost ovih odevnih komada je kvalitet. Kvalitetno sašiveni komadi od izdržljivih materijala pružaju dužu trajnost i bolje izgledaju tokom vremena. Osim toga, dobro napravljena garderoba pruža udobnost i pomaže u održavanju samopouzdanja. U današnjoj priči na našem Omladina sajtu istaći ćemo koje su to ključni odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima.

adminNajbolji odevni komadi koje bi svaki muškarac trebalo da ima
read more

Kako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji

Vožnja automobila je jedan od najčešćih načina prevoza, ali nažalost, mnogi vozači često čine greške koje ugrožavaju njihovu sigurnost, kao i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Vozačka sigurnost je od izuzetne važnosti i neophodno je da se svi vozači pridržavaju pravila i dobre prakse kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda. Danas ćemo istražiti neke od najčešćih grešaka koje vozači često čine i pružiti vam korisne savete kako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji. Razumevanje ovih grešaka i preduzimanje odgovarajućih mera može vam pomoći da postanete sigurniji i odgovorniji vozač. Naš cilj našeg sajta Omladina je da vam pružimo informacije i savete koji će vam pomoći da se izborite sa uobičajenim greškama i da postanete svesni svoje uloge u održavanju bezbednosti na putevima. Bez obzira na to koliko iskusan vozač ste, uvek je dobro osvežiti znanje i podsetiti se na važnost vozačke sigurnosti.

adminKako izbeći uobičajene greške koje vozači čine u vožnji
read more

Najbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente

Organizacija i produktivnost igraju ključnu ulogu u postizanju uspeha tokom studentskih dana. Studiranje je zahtevno iskustvo koje zahteva efikasno upravljanje vremenom, praćenje obaveza i zadataka, kao i pravilnu organizaciju informacija. U tom kontekstu, korišćenje aplikacija za organizaciju i produktivnost postaje neizostavni alat za svakog studenta. Zašto je organizacija bitna? Pa, jasna i struktuirana organizacija omogućava studentima da imaju bolju kontrolu nad svojim obavezama. Studiranje zahteva ispunjavanje različitih obaveza kao što su predavanja, seminari, zadaci, ispitni rokovi i vanškolske aktivnosti. Nedostatak organizacije može dovesti do gubitka vremena, propuštanja važnih rokova i stvaranja stresa. Upravo zato je ključno uspostaviti sistem organizacije koji omogućava efikasno upravljanje svim tim obavezama. Zato ćemo vam danas u sklopu našeg sajta omladina otkriti najbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente.

adminNajbolje aplikacije za organizaciju i produktivnost za studente
read more

Kako započeti karijeru u dizajnu: Saveti za mlade dizajnere i kreativce

Dizajn igra ključnu ulogu u savremenom svetu, a kreativnost je jedna od najtraženijih osobina u industriji. Međutim, započeti karijeru u dizajnu može biti teško, posebno za mlade kreativce koji su tek počeli da istražuju ovu oblast. Zato smo odlučili da Vam danas u ovom blog postu otkrijemo kako započeti karijeru u dizajnu. Predstavićemo Vam svet dizajna, i pružiti nekoliko korisnih saveta i smernica koje će vam pomoći da započnete svoju karijeru. Uz ove savete, nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i motivaciju da razvijete svoje veštine i uspešno krenete da gradite svoju karijeru u dizajnu. Bez obzira na to da li ste početnik ili već imate iskustva u industriji, na našem sajtu omladina, kao i uvek pronaći ćete mnoštvo saveta koji će Vam pomoći da se orijentišete i postanete uspešan dizajner.

adminKako započeti karijeru u dizajnu: Saveti za mlade dizajnere i kreativce
read more

Najbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati

U današnjem svetu, skulptura predstavlja jednu od najintrigantnijih i najzahtjevnijih umetničkih formi. Nekada su skulpture bile samo simbolične reprezentacije religioznih ili istorijskih likova, ali u danšnjem modernom dobu, one su postale izraz individualnosti i slobode umetnika. Savremena skulptura predstavlja eksperiment i igru sa materijalima, oblicima i bojama, te tako stvara neverovatna umetnička dela koja zadivljuju publiku širom sveta. Danas, u ovoj priči o savremenoj umetnosti i skulpturama, mi iza našeg sajta Omladina ćemo vam otkriti koje su to najbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati i inspirisati da se pobliže upoznate sa ovom vrstom umetnosti. Takodje, na našem sajtu možete pronaći još mnoštvo zanimljivih članaka o trendu, dizajnu i arhitekturi.

adminNajbolje savremene skulpture koje će vas zaintrigirati
read more

Serije koje željno očekujemo u 2023.

Izgleda da će 2023. biti odlična godina za TV ali neke serije koje željno očekujemo u 2023. imaće veći značaj od drugih. Spremni smo da dobijemo nove sezone Farga, Mandalorijanca, Ratova zvezda. Tu je i Loša grupa i Smrznuta planeta Dejvida Atenboroa. Dosta intrigantnih originalnih emisija je takođe u planu. Neke od njih su Copenhagen Covboi Nikolasa Vindinga Refna, Veštice iz Mejfera sa Aleksandrom Dadario u glavnoj ulozi. Poznata je i saradnja Rian Johnson-Natasha Lionne Poker Face. Sajt omladina donosi i mnogo drugih sadržaja koje treba pogledati.

adminSerije koje željno očekujemo u 2023.
read more

Oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo?

Pitanje oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo veoma je specifično. Dok je za neke oversize odeća pravi blagoslov jer pokriva veliki deo tela i sve nepravilnosti, drugi smatraju da ih ona još više ukrupnjava. Činjenica je da se ova odeća ne nosi zato da bi pokrila nedostatke, već kao modni detalj. Ako se nosi pravilno i kombinuje sa pravim stvarima ona može da izgleda veoma privlačno. Isto tako, ova odeća predstavlja trend koji ne izlazi iz mode, tako da možete kupiti neke komade odeće i za naredne sezone. Na sajtu omladina možete naći i mnoge druge popularne trendove u oblačenju.

Mladić u oversize kaputu

Ako Vas muči dilema da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo onda počnite od jednog komada odeće

Osnovni principi nošenja su važni ako Vas muči dilema oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo

Iako mnogi misle da je ova vrsta odeće odlična za gojazne ljude, ona uopšte nije napravljena iz tog razloga. Oversize odeća obično se nosi preko odeće, kao jedan deo odeće ili samo na jednoj polovini (gornjoj ili donjoj) tela. To znači da ne možete sve na sebi obući u ovu odeću. Isto tako, ovi komadi nisu veće veličine, već su krojeni tako da izgledaju glomazno.

 • Mnogi misle da je ova odeća odlična za gojazne ljude ali to je velika greška – ova odeća podjednako dobro stoji i mršavim osobama, čak možda i bolje jer kod gojaznih može preuveličati izgled;
 • Ova odeća može biti veoma elegantna ako se kombinuje sa pravim stvarima kao što su uski komadi odeće i visoke štikle – ali ne može sve biti dobro za posao;
 • Ako Vas muči dilema da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo zbog cene ne brinite – veličina ne utiče na konačnu cenu proizvoda u ovom slučaju;
 • Važno je naučiti da oversize odeću uklapate sa ostalom odećom – nemojte kombinovati više oversize predmeta odjednom ali razmislite da li je nošenje džinsa znak da ste depresivni;
 • Obično je ova odeća teška za nošenje, ali ako odaberete dobre komade i nosite na pravi način ona je zapravo veoma udobna.

Nije dovoljno kupiti samo veći broj

Mnogi ljudi pogrešno misle da je oversize odeća obična odeća samo za nekoliko brojeva veća. To je velika greška, zato što je ona zapravo krojena i šivena kao obična odeća i ima iste veličine kao obična odeća. Njen kroj je takav da izgleda glomazno. Zato je morate kupovati u skladu sa svojom građom čak i kada mislite da žena nikada nije mršava.

Ipak je dobro skrojena

Iako nam na prvi pogled deluje da su oversize komadi odeće samo preveliki džemperi onda se varate. To je veoma skladno i precizno skrojena odeća tako da izgleda veliko. Ali ako je bolje pogledate, ramena su na pravom mestu, kukovi takođe. Samo su krajevi skrojeni tako da padaju slobodno. Važno je da birate komade prema svojim merama i kombinujete na pravi način.

I dalje možete nositi detalje

Neki vole da dodaju ešarpu uz svaki komad odeće, dok drugi vole velike minđuše. Šta god da volite uz svoju kombinaciju, slobodno možete nositi i uz oversize odeću. Ona dopušta sve detalje, samo je važno da ne bude previše prevelikih stvari na jednom mestu.

Žena sa oversize šalom

I kada počnete da nosite oversize odeću i dalje možete kombinovati sa omiljenim detaljima

Nošenje je takođe važno kod dileme oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo

Kada je u pitanju nošenje ove odeće, važno je naučiti uklapanje sa ostalim detaljima. Nije dovoljno samo da obučete na sebe sve što izgleda vrećasto. Kao i kod ostalih trendova, važno je uklapati boje, modele i komade jedan sa drugim. U tim slučajevima od velike važnosti je i Vaš lični stil kao i posao koji obavljate. Oversize kaput može uvek biti elegantan, ali džemper možda i nije za posao.

Nosite slojeve

Kada se spremate za posao obično morate razmišljati kako će ceo Vaš dan izgledati. Da li će u toku dana biti hladno ili otopliti pa se morate skinuti kada se budete vraćali kući, sve to utiče na Vaš izbor odeće ujutru. Kod oversize odeće je najbolje to što je možete nositi u slojevima.

Ne preterujte sa bojama

S obzirom da je ova vrsta odeće specifična i sama po sebi privlači pažnju, najbolje je da se držite neutralnih boja. Samim tim će i veličina doći do izražaja. Vodite računa da ne preklapate više različitih boja, već se držite jedne ili dve kada kombinujete.

Nećete pogrešiti sa kaputom ili jaknom

Mnogi se plaše da će ova vrsta odeće na njima stajati preveliko i glomazno. Zato počnite od jednog ili dva komada pa isprobajte kako Vam stoji. Najbolje da krenete od kaputa ili jakne. Kada obučete jednom ovakvu jaknu shvatićete zašto smo opsednuti oversize jaknama. One su tople, a u isto vreme udobne.

Sako može biti elegantan

Kada treba da pređete na ovu vrstu odeće možda ćete imati dilemu da li je ovakva vrsta odeće pogodna za posao. Ta dilema nije opravdana, zato što je ova odeća veoma elegantna i može biti dobra i za svečane prilike. Najpre počnite od sakoa, koji je veoma udoban a može se kombinovati sa različitim poslovnim komadima odeće.

Ako Vas muči dilema oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo obratite pažnju na neke detalje

Kod mnogih ljudi od presudne je važnosti da li je oversize odeća udobna ili ne. Takođe, važno je voditi računa kada i sa kojim komadima se ona može nositi. Ne zaboravite da ova odeća nije obična odeća u nekoliko brojeva veća, već posebno krojena vrsta odeće. Ako želite da uvedete i ovaj trend u Vaše oblačenje, onda morate obnoviti odeću u ormaru.

Žena u oversize kaputu

Oversize odeća nije velika već krojena da izgleda veliko

Ne treba sve da bude veliko

Kada nosite oversize odeću možete lako upasti u zamku nošenja preudobne i prevelike odeće. Kod oversize trenda vodite računa da se on uklapa sa tesnim komadima odeće. Ako nosite preveliki džemper, onda pantalone ili suknja moraju biti uz nogu. Jedino tako ova odeća dobija svoj puni značaj. U suprotnom izgledaćete kao da ste obukli džak.

Nemojte nositi u svim prilikama

Jednom kada probate ovu odeću osetićete se udobno i prijatno i možete upasti u zamku. Ako Vas neki trend privlači, to ne znači da ga morate nositi u svakoj prilici. Mnogo je bolje da se držite jednostavnosti a oversize odeću nosite samo ponekad. Još je bolje ako možete da kombinujete i nosite samo u određenim prilikama.

Ne pokrivajte kožu

Jedna od velikih grešaka kada ste u dilemi da li je oversize odeća – blagoslov ili prokletstvo je da li možete biti privlačni i kada nosite ovakav trend. Odgovor je da i ovde treba da vodite računa o tome da ne pokrivate previše. Inače rizikujete da zaista ličite na džak. Ova odeća je zapravo jedan od načina da se udobno obučete a da budete privlačni i elegantni.

adminOversize odeća – blagoslov ili prokletstvo?
read more

Hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Na pitanje mogu li elektronske i audio knjige zameniti standardne nema baš konkretnog odgovora. Mada je prodaja elektronskih knjiga značajno porasla, naročito poslednjih godinu dana, još uvek se klasične knjige dobro drže. Situacija je još neizvesnija sa audio knjigama. Iako su one izmišljene kako bi pomogle slabovidim i slepim osobama, jedno vreme činilo se da su popularne i kod ostalih. Danas, međutim, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su na bilo koji način privlačnije od klasičnih knjiga. Izgleda da će se još dugo voditi borba na tom polju. Za više zanimljivosti pogledajte sajt omladina.net.

Knjige

Ako Vas brine hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne setite se koliko ljudi više voli da čita papirne knjige

Zašto mislimo da neće elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Kada je u pitanju dilema između ove dve vrste, izgleda da pravi zaljubljenici u knjigu najmanje brinu o tome. Oni čitaju obe vrste i nabavljaju knjige onako kako žele i mogu. Ipak, ako razgovaramo o tome koja od ove dve je prijatnija za čitanje i udobnija, tu je situacija jasna. Papirne knjige imaju još uvek mnogo pristalica među starijom i mlađom generacijom.

 • Mnogi se brinu da će elektronske i audio knjige zameniti standardne, ali treba imati u vidu da obe imaju svoje prednosti i mane;
 • Jedna od prednosti papirne knjige je i ta što ne zavisi od uređaja na kojem ćemo je čitati ili slušati – čak i ako se obrazujemo za jedno od top 7 zanimanja budućnosti radije ćemo čitati nego slušati lekciju;
 • Iako je danas lako kupiti knjigu, ne zaboravite da postoje retki primerci koje je teško naći – to može biti jedan od argumenata za izbor elektronske knjige;
 • Ne zaboravimo da je čitanje jedna posebna vrsta uživanja koja nije samo u čitanju – volimo miris papira, osećaj koji ima pod prstima, police na kojima stoji.

Papirne još uvek vladaju

Iako je poslednjih godina znatno povećana prodaja elektronskih uređaja i knjiga, papirne knjige još uvek vladaju. U Sjedinjenim Američkim Državama je prodaja elektronskih čitača i knjiga skočila za više stotina procenata u poslednjim godinama. Ipak, papirne knjige još uvek su najprodavanije i po svemu sudeći neće se predati lako. To je i jedan od uticaja pandemije na obrazovanje.

Osećaj papira

Mnogi govore o onom naročitom osećaju kada kupimo prvo knjigu i ona zamiriše na papir i štampariju. Teško je odreći se toga, a još teže navići se na novo kada je čitalačka navika u pitanju. Možda je bolje ne dirati previše navike koje imamo i ostaviti ih onako kako nam prijaju. Čitanje i nije samo gutanje slova, već poseban ritual koji oni koji čitaju vole.

Nema ilustracija

Većina knjiga za elektronske čitače prilagođena je tom uređaju, što malo smanjuje izgled i kvalitet knjige. Obično se misli da su ove knjige previše jednostavne, bez ilustracija i specijalnih naslova i fontova. Iako to ne utiče značajno na ono što u knjizi piše, volimo da imamo i taj efekat pred očima.

E-čitač

Postoji mnogo prednosti elektronskih čitača

Zašto će elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Ne bi bilo pošteno ne obuhvatiti ovo pitanje i istražiti i drugu stranu priče. Sigurno je da elektronske knjige imaju mnogo prednosti nad papirnim. U tom smislu, mnogi će se opredeliti za jedan od čitača novije proizvodnje i čitati knjigu na taj način. Pitanje je samo koliko njih će zaista uživati u knjizi odnosno nakon koliko vremena će se zaista navići na ovu vrstu knjiga. Kada su u pitanju prednosti, ovi uređaji imaju mnogo njih.

Eko-pokret

Elektronska knjiga čuva prirodu – to je ono što ćemo prvo pomisliti kada je ova vrsta knjige u pitanju. I to je delimično tačno. Ako pogledamo koliko samo papira se utroši na proizvodnju knjiga, jasno je da nam je bolje da čitamo preko električnih uređaja. Tu će se, naravno, naći i protivnici koji će reći da i proizvodnja čitača, struje i prateće opreme takođe zagađuje okolinu, dok se papir može reciklirati. Teško je u tom smislu reći šta je bolje.

Lakše objavljivanje

Svi izdavači će reći da su elektronske knjige znatno poboljšale prodaju knjiga, što je doprinelo tome da se one lakše i brže objavljuju. To je prilika i za nove pisce i male izdavače, jer nemaju isto ulaganje u štampanje knjige kao u njenu elektronsku verziju. U tom smislu elektronska knjiga će pomoći novim piscima da se afirmišu.

Font i svetlo su promenljivi

Mnogi se plaše elektronskih knjiga jer smatraju da one kvare vid, poput mobilnih telefona. Ipak, to je velika zabluda. Elektronski čitači su prilagođeni čitanju, što znači da možete menjati i povećavati font. Isto tako, svetlo može biti prilagođeno i dnevnom svetlu pa doslovce možete čitati i na jakom Suncu. Veoma praktično za bazen ili more, ali i za Vaš vid.

Biblioteka

Iako su elektronski čitači praktični, papirne knjige će još dugo vladati tržištem

Mnogo knjiga odjednom

Ako ste ljubitelj knjiga, ova stavka Vam može biti veoma važna. Prosečan čitač može skladištiti i nekoliko hiljada knjiga. To je više nego što možete pročitati. Ne samo da možete nabaviti i čuvati sve ono što Vam se čita, već možete i iščitavati više knjiga pre nego što se odlučite koju ćete sledeću čitati. Odlično i za one koji se bave kritikom i pisanjem recenzija.

Jeftinija

Očekivali smo da će elektronske knjige biti znatno jeftinije nego papirne, jer nema ista ulaganje i materijal. Ipak, one nisu značajnije jeftinije nego papirne i to je dovelo do malog razočarenja. Ma koliko uštedeli na papiru, ne zaboravite da elektronske knjige i dalje imaju obaveze prema izdavaču i piscu sa njegovim autorskim pravima. Zato ne očekujte veliku uštedu.

Presuda – da li će elektronske knjige zameniti standardne?

Konačno, teško je dati pravo predviđanje koliko će dugo vladati standardne knjige. Sigurno je da u tome ima i malo emocija i one romantike kada osetimo miris papira i držimo knjigu u rukama. To nije dovoljan razlog da se odreknemo elektronike koja je svakako mnogo bolja i korisnija. Ipak, ako je potrebno da se naviknete na neki od ovih uređaja, zapamtite da tako čuvate sredinu i omogućavate većem broju pisaca da dođu do svojih čitalaca.

Birajte kako Vama odgovara

Sasvim je u redu da ne prihvatate novine, pogotovo kada se o Vašem hobiju radi. Ako ne možete da se prilagodite novim tehnologijama, to je sasvim u redu. Uživanje u papirnoj knjizi niko Vam ne može uzeti. Sa druge strane, ako se opredelite za čitač, pogledajte koji su najbolji e-čitači i kupite jedan. Nećete znati koji je najbolji za Vas dok ne probate. Takođe, učlanite se u neku od čitalačkih grupa na društvenim mrežama i pitajte koji su najbolji. Možda će elektronske i audio knjige zameniti standardne a možda će to biti navika samo nekih ljudi.

adminHoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?
read more

Online kursevi – edukacija novog veka

Online kursevi postali su popularni tokom pandemije koronavirusa jer su mnogi od nas morali da pređu na rad od kuće. Iako su postojali i ranije, sada su postali mnogo zanimljiviji, kreativniji i korisniji. Osim toga, onlajn kursevi dali su priliku omladini ali i svima ostalima da se školuju i obrazuju. Iako su neki smatrali to nemogućim, imali su prilike da završe kurseve iz raznih oblasti i da postanu stručnjaci i tamo gde su mislili da nikada neće.

Računar

Ako Vas zanimaju online kursevi, najpre morate nabaviti opremu

Online kursevi – prednosti ovakvog načina učenja

Sigurno je da odmah možete da se setite mnogobrojnih prednosti online kurseva. Mnogi su samo uz pomoć računara uspeli da završe veoma zahtevne obuke i nauče da barataju raznim veštinama. Sa druge strane, ovakvi kursevi jednostavni su i pristupačni svima, pa se lako odlučiti za njih. Poslednjih godina postali su popularni i sve je više ljudi koji se odlučuju za njih.

 • Učenje na ovim kursevima svakako je mnogo lakše – za mnoge ljude to je i najvažniji razlog zbog kojeg su se i odlučili za njega a ponekad i način ishrane utiče na sposobnost učenja;
 • Online kursevi imaju veliku prednost upravo u toj dostupnosti svima – poslednja generacija kurseva dostupna je i na mobilnim telefonima pa lekcije možete učiti i dok ste u prevozu ili na pauzi od posla;
 • Više ljudi sada može naučiti ono što je nekada mogao samo onaj koji je fizički mogao doći u školu – ovo nudi veliku pogodnost firmama;
 • Svakako je mnogo brže naučiti nešto na ovaj način nego posećivati školu – a to je najvažnije u savremenom poslovnom svetu;
 • Nastava na daljinu je najjeftinija moguća jer zahteva samo mobilni telefon ili računar koji većina nas već svakodnevno koristi.

Kontrola nad procesom učenja

Mnogi od nas nemaju baš mnogo vremena i mogućnosti da se obrazuje i uči. Zato su onlajn kursevi pogodni jer sami birate vreme kada ćete slušati lekciju ili uraditi zadatak. To nam daje veliku kontrolu nad procesom učenja i olakšava čitavu proceduru. Važno je da zapamtite da nespavanje utiče na pamćenje i učenje.

Korona ubrzala razvoj ovih kurseva

Mada su onlajn kursevi dostupni već mnogo godina, moramo priznati da je korona virus i pandemija značajno ubrzala proces njihovog razvoja. Nakon što smo svi bili u kućama po ceo dan, shvatili smo da to vreme možemo iskoristiti pametno. Isto tako, kursevi su postali pristupačniji i lakši za obradu, pa smo svi na neki način postali raspoloženiji za ove kurseve.

Brže učenje

Moramo priznati da je učenje na onlajn kursevima mnogo brže i efikasnije nego u klasičnoj nastavi. Oni omogućavaju da učimo više sati dnevno, uz pauze koje sami sebi odredimo. Takođe, ovi kursevi moraju biti kreativniji i jednostavniji, uz više prakse. To znači da i mi sami možemo brže usvojiti nove izraze i učiti brže.

Čuva prirodu

Ne možemo zaboraviti činjenicu da onlajn kurs ne zahteva iste resurse kao klasična škola. Zahvaljujući radu preko računara, štedimo sav onaj papir koji smo nekada morali da štampamo. Iako i upotreba računara posredno zagađuje okolinu, ipak je učenje na daljinu najbolji način da sačuvamo prirodu. Posredno, mi učestvujemo u velikom procesu čuvanja prirode i okoline.

Kako izgledaju online kursevi

Na prvi pogled je veoma lako odlučiti se za ovaj kurs. Jednostavno je učiti kroz ovaj kurs, lako pristupiti svim lekcijama. Čak je i plaćanje obično onlajn, zbog čega se ne morate mnogo uznemiravati oko toga. Ipak, nemojte da Vas zavara jednostavnost kurseva, jer su oni obično veoma zahtevni i podrazumevaju ozbiljnu aktivnost.

Osoba kuca na računaru

Onlajn kursevi omogućavaju veću slobodu i kontrolu

Možete učiti bilo gde

Budući da su najnoviji online kursevi dostupni i na mobilnom telefonu i računaru, to znači da možete učiti i na jednostavniji način. Sada možete iskoristiti pauzu na poslu ili putovanje do posla prevozom da odslušate neku lekciju. Sa druge strane, možete se vratiti više puta, pa je ponovo poslušati i kod kuće kada možete zapisati ono što Vas zanima.

Jeftinije

Onlajn edukacije obično su jeftinije od klasičnih kurseva i to sa razlogom. Ova nastava troši mnogo manje resursa nego klasična. Pre svega nastavnici ne moraju da budu ceo dan na nastavi, već sami od svoje kuće snimaju lekcije ili se javljaju uživo. Isto tako, štedi se na zakupu prostora ali i prevozu nastavnog kadra. Zbog svega toga plaćate mnogo manje za ovu vrstu nastave.

Više ljudi je uključeno

Korporacije su lako prihvatile onlajn nastavu jer omogućava da više ljudi učestvuje u njoj istovremeno. Moguće je napraviti grupni rad i nastavu, ili je moguće da više ljudi naknadno se uključuje u nastavu. To je olakšalo kompanijama edukaciju više zaposlenih u isto vreme i ubrzalo proces usavršavanja.

Online kursevi imaju i svoje nedostatke

Mada je lako i lepo obučavati se na ovim kursevima, nemojte se lako zavarati time. Oni imaju mnogo nedostataka i ponekad mogu biti teški. Sama jednostavnost upotrebe i plaćanja daje nam neku vrstu lagodnosti, koja može biti opasna kada je učenje u pitanju. Može nam se činiti da smo previše lako savladali gradivo ili da nakon što smo platili kurs nemamo mnogo novih obaveza. Sve to može nas zavarati da kurs i nije tako težak.

Teža kontrola učenika

Jedna od najtežih stvari kod ove edukacije je da nastavnik ne može lako da prati proces učenja. Zbog toga što se učenik uključuje u proces kada želi i koliko želi, onda je teško pratiti taj proces na jednostavan način. Sa druge strane, teško je oceniti učenika na objektivan način. Neophodno je napraviti testove koji će pokazati koliko je učenik napredovao i razumeo od gradiva. Sve to dovodi do teškoća u ocenjivanju i vrednovanju.

Nema komunikacije

Iako postoje mnoge prednosti onlajn učenja, u ovoj vrsti edukacije nedostaje ono što je čini privlačnom a to je komunikacija sa profesorom. Uvek je bolje i lakše kada možete na licu mesta upitati predavača sve što Vas zanima. Isto tako, nastavnik lakše može pratiti napredak učenika jer ima uvid u to kako on napreduje. Zbog toga se mnogi vraćaju starim vrstama nastave ili kombinuju onlajn sa uživo nastavom.

Predavanje

Postoje stvari koje računar nikada neće moći da zameni na onlajn kursevima

Nauči se manje

Još uvek nije do kraja jasno da li online kursevi daju više znanja nego klasična nastava. Razlog je što u klasičnoj nastavi učenik dobija mnogo više informacija kojih i nije uvek svestan. Nastavnik dodaje ono što zna iz prakse i nesvesno dopunjuje gradivo novim informacijama. Onlajn kurs ima samo ono što je nastavnik zadao, što dosta ograničava znanje koje prenosi.

adminOnline kursevi – edukacija novog veka
read more

Top 7 zanimanja budućnosti

Iako je teško reći kojih je to 7 zanimanja budućnosti, moguće je označiti zanimanja koja su posebno tražena poslednjih godina. Sigurno je da i Vi naslućujete koja zanimanja su na listi traženih na osnovu onoga što možemo pratiti na sajtovima za mlade. Zanimanja u IT sektoru već nekoliko godina su među najtraženijima ali tu su i neka potpuno neočekivana, kao što su ona u zdravstvu. Ako se odlučite za neka od ovih zanimanja, vodite računa da izaberete ono koje je Vam odgovara i po obrazovanju ali i poslu koji ćete obavljati kasnije.

Medicinska sestra

Sada je više nego jasno da je jedno od 7 zanimanja budućnosti medicinska sestra

Medicina je sektor u kojem ima najviše od 7 zanimanja budućnosti

Prethodna godina nas je dovoljno naučila o tome koliko je medicina važna, a posebno srednji kadar u ovom sektoru. Medicinska sestra je više od zdravstvenog radnika. Ona vodi računa o pacijentu na više načina i to naročito o tome kako će prihvatiti svoju bolest i stanje. Sa druge strane, neke specijalizacije su u deficitu, poput anesteziologa, pa je ovo zanimanje takođe na spisku traženih zanimanja. Ako se pitate kako odabrati fakultet, počnite od medicine.

 • IT sektor je već godinama u samom vrhu zanimanja koja su tražena – ipak, imajte u vidu da on obuhvata mnogo specifičnih zanimanja koja ne leže baš svakome;
 • Sektor usluga je uvek među 7 zanimanja budućnosti i to sa razlogom – navikli smo na razne usluge u različitim nivoima pa su to obično i veoma tražena zanimanja;
 • Iako je zabava manje važna za opstanak, teško je zamisliti današnje vreme bez ove oblasti – i često se ona i nađe među traženim zanimanjima budućnosti;
 • Nakon godine korone izgleda da je svima postalo jasno da se ne može zamisliti život bez medicine i zdravstvenih radnika – i sve će biti potrebniji u budućnosti;
 • Prodaja i marketing dve su oblasti koje ne možemo zaobići rekli bismo još od kako postoji čovek – izgleda da interesovanje za ova zanimanja neće prestati.

Medicinska sestra

Jedno od zanimanja koja ne umiru i koja svakako menjaju naše živote je medicinska sestra. Iako je za svakoga od nas lekar najvažniji jer leči, sestra je ona barijera koja stoji između lekara i pacijenta. Od nje zavisi i kako će lek delovati i kakav će nam boravak u bolnici biti. Nakon korone ovo zanimanje je postalo još važnije.Najpre  odlučite da li je bolji privatni ili državni fakultet. 

Anesteziolog

Ne samo zbog respiratora i neophodnog nadzora kada je pacijent na ovom aparatu, već i zbog povećanja operativnih zahvata ovo zanimanje je sve popularnije. Dok je lekar potreban kako bi lečio pacijente, anesteziolog je neophodan na svakom odeljenju, prilikom svake operacije. Zato će ovo zanimanje biti od velike važnosti za razvoj medicine i u budućnosti.

Zubar

Jedno od zanimanja za koje se čini da nema zime je zubar. Koliko god nam sedenje u njihovoj stolici bilo neprijatno, bez njih ne bismo opstali. Zato je ovo zanimanje večno i može biti od velike važnosti za svakoga od nas. Hteli mi to ili ne, sa vremena na vreme odlazimo zubaru.

Zubarka

Jedno od zanimanja koje neće nikada izumreti je zubar

Psiholog (psihijatar)

Broj mentalnih bolesti i ljudi koji pate od njih u stalnom je povećanju. To nije samo zbog korone, mada prethodna godina svakako ima uticaja. Zbog načina života, svakodnevnog stresa i brzine kojom donosimo odluke i razmišljamo sve više ljudi je anksiozno i depresivno. Zato će nam svima biti potreban psiholog jer je terapija kod ove vrste lekara nezaobilazna ako želimo da popravimo način života.

Menadžer u zdravstvu

Pored navedenih zanimanja u budućnosti biće važno i dobro organizovati zdravstveni sektor. Svako od nas uplaćuje osiguranje za slučaj zdravstvenih problema a ono ne može uvek pokriti troškove Vašeg lečenja. Zato dobar menadžer može organizovati bolnicu i zdravstvo tako da svako dobije lečenje a da opet osiguranje može da pokrije troškove.

Neka od 7 zanimanja budućnosti nalaze se u IT sektoru

Ako želite da budete sigurni u svoje zanimanje, birajte jedno od onih iz IT sektora. Čini se da ne možete promašiti ma koje od njih da izaberete. Naravno, nijedno od njih nije lako ni završiti ni kasnije raditi. Zato pre nego što se odlučite za jedno od njih, najpre se raspitajte šta sve morate da naučite. Nakon toga je važno da znate kako će izgledati Vaš posao u ovom sektoru.

Software inženjeri

Svesni smo da sve što nas okružuje zavisi od aplikacija i programa koje koristimo na svojim računarima i telefonima. To je neka vrsta naše desne ruke, ma čime se bavili. Zato će u budućnosti biti neophodni inženjeri koji izrađuju te programe i oni će sve više raditi po porudžbini. Jasno je da je i njihova zarada velika.

Programeri

U budućnosti ćemo sve više koristiti računare i softvere

Ostala zanimanja sa spiska 7 zanimanja budućnosti

Iako popularnih zanimanja budućnosti ima više od 7, neka od njih ponavljaju se u sličnom obliku. Ipak, ni ova lista ne garantuje da ćete imati dobru zaradu. Nekada je potrebno da napravite svoju listu zanimanja prema onome što smatrate najboljim za sebe. Ako Vam nešto odgovara više od ostalih, uradite sve da se tim poslom i bavite. Makar i odabrali zanimanje koje nije na ovom spisku.

Statističar

Mada deluje kao zanimanje koje ne menja značajno način života i svakodnevicu, statističar svakako utiče na sve što nas okružuje. Počev od marketinga koji zavisi od istraživanja tržišta pa i do specifičnih sektora koji mogu da funkcionišu samo ako smo dobro istražili reakciju korisnika. Zato je statističar od velike važnosti i danas, ali će biti i u budućnosti.

Obrada podataka

Slično statističaru, ovo zanimanje obrađuje podatke koje dobija od klijenata i korisnika. Veoma je važno reći da je za ovo zanimanje neophodno poznavati rad na računaru i pojedine programe. Zato možemo reći da i ovo zanimanje spada u IT sektor, ali ipak je to delimično drugačije od običnog rada na računaru. Ljudi koji se bave ovim poslom prave analize i na osnovu njih daju smernice kako i šta promeniti.

Veterinar

Mada na neki način spada u medicinu, veterinar je ipak i znatno iznad obične medicine. Budući da sve više ljudi ima kućne ljubimce i da biraju sve egzotičnije vrste, veterinari imaju sve više posla. U današnje vreme veterinari moraju da poznaju i uslove u kojima kućni ljubimci žive ali i da prate kako njihova usluga menja zdravlje ljubimca. Svakako da je od 7 zanimanja budućnosti ovo jedno od najzanimljivijih, makar tako kaže nacionalna služba za zapošljavanje.

adminTop 7 zanimanja budućnosti
read more