My Blog

Kada je pravo vreme da se odselimo od roditelja

Ne postoji univerzalna formula koja bi mogla da nam kaže kada je pravo vreme da se odselimo od roditelja. Nije jednostavno kao tabela kojom pratimo rast dece i nije određeno vreme kao sto je za upis u školu. Postoji mnogo faktora koji uticu na ovakvu odluku. Jedan od njih su godine. Takođe je i materijalna situacija bitna stavka. Školovanje često bude razlog za selidbu. Ponekad je to samostalnost, ili pak zajednički život sa voljenom osobom. Kao što vidite, razloga ima puno, i sasvim je prirodno osamostaliti se vremenom. To ne znači da napuštate svoje roditelje. Vi ste i dalje porodica .Možete se čuti telefonom redovno i obilaziti se često. Čak iako trenutna situacija sa korona virusom možda nije idealna za redovna druženja.

Školovanje

Jedan od razloga za ranije osamostaljivanje je školovanje. Deca iz unutrašnjosti koja nemaju škole u blizini često odlaze u obližnje gradove zbog školovanja. Tako, na primer, već u tinejdžerskom dobu žive u srednjoškolskim domovima daleko od svojih roditelja. Potom vremenom odu na fakultet zarad studiranja i osamostale se u nekom od velikih gradova u Srbiji. Najčešće je to Beograd zbog beogradskih univerziteta, ali i Novi Sad je dosta popularna destinacija za studente. Mnogi žive u studentskom domu, ali oni koji ne uspeju da ispune uslov za dom ili pak ne žele tamo da žive najčešće iznajmljuju stan negde u blizini samog fakulteta da ne bi morali da gube previše vremena u gradskom prevozu.

Tinejdzeri koji koriste laptop kao i mi kada pokušavamo da saznamo kada je pravo vreme da se odselimo od roditelja.

Iako je osamostaljivanje mnogo češće u studentskim danima, neki počnu ranije još od srednjoškolskog doba.

Opštine gde se najčešće iznajmljuju stanovi

To su obično opštine gde se nalaze sami fakulteti kao što su Palilula zbog pravnog fakulteta, Autokomanda i Voždovac zbog veterinarskog i medicinskog ali i saobraćajnog i slično. Takođe, mesta koja su dobro povezana prevozom sa samim fakultetom su popularna. Banovo brdo je takođe česta destinacija zbog prevoza. Na Starom Gradu je moguće imati jednostavno preseljenje uz pomoć lokalnih stručnjaka za selidbe.

Materijalna situacija

Ovo je jedan od uslova za osamostaljenje. Neće više roditelji plaćati vaše račune već ćete to činiti sami. To je ujedno i uzbudljivo ali i teško. Zarađivati novac nije lako i što kažu stari “novac ne pada sa drveta” ali sa pozitivne strane, sada ćete više ceniti svoje vreme i pametnije ćete kupovati. Prvo će vam biti potreban posao. To možete naći jos dok živite sa roditeljima i početi da štedite. Ponekad roditelji žele da učestvuju u kupovini stana ako za to postoje mogućnosti i daju kaparu deci za kupovinu stana. Na njima onda samo ostane da otplaćuju kredit, što nije mala stvar svakako. Iako se može činiti teškim u današnje vreme, kupovina nekretnina nije nerealna. Biće vam potrebno učešće za stan. Najčešće banke traže 10 ili 15 posto vrednosti samog stana što nije ogromna cifra za mali stan.

Novac

Novac je bitan faktor u osamostaljavanju.

Dodatni izdaci

Sledeći izdatak je opremanje stana i sama selidba. Unajmljivanje profesionalaca za seldbe nije nužno skupa stavka. Može vam mnogo pomoći da obavite celu tu proceduru bez dodatnog stresa. Ako vam to zvuči primamljivo, možete okrenuti lokalne eksperte za selidbe i raspitati se za načine selidbe i cene. Ukoliko nemate neku ogromnu količinu stvari, kombi je odlično rešenje dostupno u Beogradu. Nema potrebe izdvajati novac za skupa prevozna sredstva ako nemate neki glomazni namestaj i slično.

Godine kada je pravo vreme da se odselimo od roditelja

Ovo apsolutno ne postoji. Neko će sa punoletstvom biti spreman na ovakav korak. Mnogi će biti spremni tek pošto završe školovanje i zaposle se. Neki odlaze tek kada su spremni da zasnuju svoju porodicu. Nista od navedenog nije pogrešno. To je sve stvar ličnog izbora i odluka je na vama. Vi ćete uvek znati kada je najbolje vreme za ovakav korak.

Započinjanje svoje porodice

Nekome je lakše da svoju novu porodicu samo dovede u roditeljsku kucu. Postoje i razlozi za to, a jedan od njih je pomoć prilikom odgajanja dece. U situacijama gde tata radi a mama je ostavljena sama sa decom nekada je pomoc veoma potrebna i lepo je imati roditelje ili tazbinu koja može i želi da pomogne. Međutim većina će radije u tom trenutku živeti samo sa svojom porodicom. Zvati roditelje da uskaču u pomoć dok su deca mala je uvek opcija. Takozvani “baka servis” je veoma popularan i svi ga vole.

Mama koja drži bebine nožice

Dolazak na svet novog clana je dobar razlog da se osamostalite.

Selidba u doba globalne pandemije

Svet nije stao zbog virusa i sve se može odraditi samo možda sporije. Vrlo je moguće da ćete neke stvari morati da uskladite sa novim merama ili odložite za neki drugi trenutak. Pa ipak, ništa vas neće sprečiti da se preselite. Dok idete u obilazak stanova, biće potrebno da nosite zaštitnu masku i bilo bi idealno sredstvo za dezinfekciju ruku. Kod selidbe ćete i vi kao i ljudi koji vas sele se pridržavati propisanih mera i neće biti problema. Sa druge strane neke stvari su olakšane sada u vreme pandemije. Na primer, manja je konkurencija a i cene nekretnina. Zato, možda vam baš ovo novo stanje donese i neke olakšice.

Zadržati dobre odnose posle selidbe

Zapravo je zadržati dobre odnose posle selidbe lakše nego imati ih dok svi živite zajedno. Jednostavno jaz generacija ume da dovede do svađa i bespotrebnih prepirki koje nećete imati kada niste svi pod istim krovom. Isto tako, vreme provedeno zajedno ćete bolje i lepše trošiti. Tako da to što ste se odselili nikako ne znači i da će vaši odnosi zahladiti, naprotiv. Ono sto treba da uradite, čak i ako ste u haosu oko selidbe jeste da odvojite vreme da se javite roditeljima. Oni sigurno žele da čuju da ste dobro i da se lepo snalazite u novom stanu. Ceniće i da ih pozovete samo da proverite kako su oni. Neki takvi pozivi koji traju samo par minuta mogu mnogo da znače.

Kada shvatimo da je pravo vreme da se odselimo od roditelja

Ukoliko je sada pravo vreme za vas, počnite polako i spremite se. Ovo može biti sjajna avantura. Takođe, ona simbolizuje vaše odrastanje kao i osamostaljivanje. Ne brinite, sve ce biti u redu. Želimo vam puno sreće.

adminKada je pravo vreme da se odselimo od roditelja

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *