My Blog

Hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Na pitanje mogu li elektronske i audio knjige zameniti standardne nema baš konkretnog odgovora. Mada je prodaja elektronskih knjiga značajno porasla, naročito poslednjih godinu dana, još uvek se klasične knjige dobro drže. Situacija je još neizvesnija sa audio knjigama. Iako su one izmišljene kako bi pomogle slabovidim i slepim osobama, jedno vreme činilo se da su popularne i kod ostalih. Danas, međutim, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su na bilo koji način privlačnije od klasičnih knjiga. Izgleda da će se još dugo voditi borba na tom polju. Za više zanimljivosti pogledajte sajt omladina.net.

Knjige

Ako Vas brine hoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne setite se koliko ljudi više voli da čita papirne knjige

Zašto mislimo da neće elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Kada je u pitanju dilema između ove dve vrste, izgleda da pravi zaljubljenici u knjigu najmanje brinu o tome. Oni čitaju obe vrste i nabavljaju knjige onako kako žele i mogu. Ipak, ako razgovaramo o tome koja od ove dve je prijatnija za čitanje i udobnija, tu je situacija jasna. Papirne knjige imaju još uvek mnogo pristalica među starijom i mlađom generacijom.

  • Mnogi se brinu da će elektronske i audio knjige zameniti standardne, ali treba imati u vidu da obe imaju svoje prednosti i mane;
  • Jedna od prednosti papirne knjige je i ta što ne zavisi od uređaja na kojem ćemo je čitati ili slušati – čak i ako se obrazujemo za jedno od top 7 zanimanja budućnosti radije ćemo čitati nego slušati lekciju;
  • Iako je danas lako kupiti knjigu, ne zaboravite da postoje retki primerci koje je teško naći – to može biti jedan od argumenata za izbor elektronske knjige;
  • Ne zaboravimo da je čitanje jedna posebna vrsta uživanja koja nije samo u čitanju – volimo miris papira, osećaj koji ima pod prstima, police na kojima stoji.

Papirne još uvek vladaju

Iako je poslednjih godina znatno povećana prodaja elektronskih uređaja i knjiga, papirne knjige još uvek vladaju. U Sjedinjenim Američkim Državama je prodaja elektronskih čitača i knjiga skočila za više stotina procenata u poslednjim godinama. Ipak, papirne knjige još uvek su najprodavanije i po svemu sudeći neće se predati lako. To je i jedan od uticaja pandemije na obrazovanje.

Osećaj papira

Mnogi govore o onom naročitom osećaju kada kupimo prvo knjigu i ona zamiriše na papir i štampariju. Teško je odreći se toga, a još teže navići se na novo kada je čitalačka navika u pitanju. Možda je bolje ne dirati previše navike koje imamo i ostaviti ih onako kako nam prijaju. Čitanje i nije samo gutanje slova, već poseban ritual koji oni koji čitaju vole.

Nema ilustracija

Većina knjiga za elektronske čitače prilagođena je tom uređaju, što malo smanjuje izgled i kvalitet knjige. Obično se misli da su ove knjige previše jednostavne, bez ilustracija i specijalnih naslova i fontova. Iako to ne utiče značajno na ono što u knjizi piše, volimo da imamo i taj efekat pred očima.

E-čitač

Postoji mnogo prednosti elektronskih čitača

Zašto će elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Ne bi bilo pošteno ne obuhvatiti ovo pitanje i istražiti i drugu stranu priče. Sigurno je da elektronske knjige imaju mnogo prednosti nad papirnim. U tom smislu, mnogi će se opredeliti za jedan od čitača novije proizvodnje i čitati knjigu na taj način. Pitanje je samo koliko njih će zaista uživati u knjizi odnosno nakon koliko vremena će se zaista navići na ovu vrstu knjiga. Kada su u pitanju prednosti, ovi uređaji imaju mnogo njih.

Eko-pokret

Elektronska knjiga čuva prirodu – to je ono što ćemo prvo pomisliti kada je ova vrsta knjige u pitanju. I to je delimično tačno. Ako pogledamo koliko samo papira se utroši na proizvodnju knjiga, jasno je da nam je bolje da čitamo preko električnih uređaja. Tu će se, naravno, naći i protivnici koji će reći da i proizvodnja čitača, struje i prateće opreme takođe zagađuje okolinu, dok se papir može reciklirati. Teško je u tom smislu reći šta je bolje.

Lakše objavljivanje

Svi izdavači će reći da su elektronske knjige znatno poboljšale prodaju knjiga, što je doprinelo tome da se one lakše i brže objavljuju. To je prilika i za nove pisce i male izdavače, jer nemaju isto ulaganje u štampanje knjige kao u njenu elektronsku verziju. U tom smislu elektronska knjiga će pomoći novim piscima da se afirmišu.

Font i svetlo su promenljivi

Mnogi se plaše elektronskih knjiga jer smatraju da one kvare vid, poput mobilnih telefona. Ipak, to je velika zabluda. Elektronski čitači su prilagođeni čitanju, što znači da možete menjati i povećavati font. Isto tako, svetlo može biti prilagođeno i dnevnom svetlu pa doslovce možete čitati i na jakom Suncu. Veoma praktično za bazen ili more, ali i za Vaš vid.

Biblioteka

Iako su elektronski čitači praktični, papirne knjige će još dugo vladati tržištem

Mnogo knjiga odjednom

Ako ste ljubitelj knjiga, ova stavka Vam može biti veoma važna. Prosečan čitač može skladištiti i nekoliko hiljada knjiga. To je više nego što možete pročitati. Ne samo da možete nabaviti i čuvati sve ono što Vam se čita, već možete i iščitavati više knjiga pre nego što se odlučite koju ćete sledeću čitati. Odlično i za one koji se bave kritikom i pisanjem recenzija.

Jeftinija

Očekivali smo da će elektronske knjige biti znatno jeftinije nego papirne, jer nema ista ulaganje i materijal. Ipak, one nisu značajnije jeftinije nego papirne i to je dovelo do malog razočarenja. Ma koliko uštedeli na papiru, ne zaboravite da elektronske knjige i dalje imaju obaveze prema izdavaču i piscu sa njegovim autorskim pravima. Zato ne očekujte veliku uštedu.

Presuda – da li će elektronske knjige zameniti standardne?

Konačno, teško je dati pravo predviđanje koliko će dugo vladati standardne knjige. Sigurno je da u tome ima i malo emocija i one romantike kada osetimo miris papira i držimo knjigu u rukama. To nije dovoljan razlog da se odreknemo elektronike koja je svakako mnogo bolja i korisnija. Ipak, ako je potrebno da se naviknete na neki od ovih uređaja, zapamtite da tako čuvate sredinu i omogućavate većem broju pisaca da dođu do svojih čitalaca.

Birajte kako Vama odgovara

Sasvim je u redu da ne prihvatate novine, pogotovo kada se o Vašem hobiju radi. Ako ne možete da se prilagodite novim tehnologijama, to je sasvim u redu. Uživanje u papirnoj knjizi niko Vam ne može uzeti. Sa druge strane, ako se opredelite za čitač, pogledajte koji su najbolji e-čitači i kupite jedan. Nećete znati koji je najbolji za Vas dok ne probate. Takođe, učlanite se u neku od čitalačkih grupa na društvenim mrežama i pitajte koji su najbolji. Možda će elektronske i audio knjige zameniti standardne a možda će to biti navika samo nekih ljudi.

adminHoće li elektronske i audio knjige zameniti standardne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *