My Blog

Korona virus: Napravite masku sami

U vreme korona virusa naučili smo da nije teško da napravite masku sami. Iako je prošla cela godina otkako smo počeli da nosimo maske, čini se da ih sve više i treba. Nemojte dozvoliti da zbog korone izgubite čulo mirisa, pa da ne možete otkriti zanimljivosti iz sveta parfema. Možemo ih kupiti na svakom koraku a izgleda i da cena više nije tako visoka. Ipak, maska sve više postaje i zaštitni znak, pa je možete sašiti onako kako Vama odgovara. Ponekad je i izbor materijala važan, pa je za neke neophodno da koriste isključivo pamučne i prirodne proverene materijala. Zato je dobro da naučite da napravite svoju masku, pa da je možete nositi onako kako želite.

Mladić sa maskom na licu

Ako napravite masku sami možete pratiti svoj stil i izgled

Napravite masku sami bez šivenja

S obzirom da nismo svi talentovani za šivenje a i nemamo mašinu za šivenje, najlakši način da napravite masku je bez šivenja. Tu postoji dosta načina na koje možete povezati tkaninu i dodati joj lastiš. Isto tako, možete koristiti i lepak, ali i samu tkaninu iseći tako da napravi oblik Vašeg lica sa trakama koje ćete vezati oko glave. Za ovo je najbolje da koristite prirodne materijale i lastiš koji nije previše tanak, tako da Vam ne ošteti kožu. Pogledajte još zanimljivosti na našem sajtu.

  • Dizajn može biti veoma zanimljiv kada pravite masku sami – zato se slobodno igrajte bojama, dezenima i kombinujte ih sami ili uklapajte sa drugim asesoarima – pogledajte zanimljivosti vezane za naočare;
  • Iako se čini da su maske dobre za svakoga, one su ipak pravljene po nekoj univerzalnoj veličini koja Vama možda ne odgovara;
  • Možda želite da napravite masku sami kako biste bili sigurni u materijale koje koristite – ako Vašoj koži prija samo pamuk onda koristite to;
  • Jasno Vam je da je sašiti masku od sopstvenih materijala mnogo jeftinije nego da je kupujete – i svaki put kada je pocepate ili izgubite jednostavno napravite novu;
  • Ako već šijete odeću za sebe onda sigurno imate mnogo materijala u kući koje možete iskoristiti za svoje radove – maska je jedan od njih.

Savijte masku i prikačite gumice

Ovo je jedan od najčešćih načina da napravite masku sami. Jednostavno presavijte tkaninu sa jedne i druge strane, tako da ivice dođu do polovine tkanine. Onda okrenite i to isto učinite sa ostatkom sa druge strane. Vratite prvu stranu i na krajeve stavite gumice za kosu. Višak koji visi sa strane presavijte i uvucite u krajeve.

Od stare majice

Najlakši način da napravite masku a da ništa ne šijete je da isečete staru majicu. Odsecite ostatak majice i ostavite samo grudni deo i rukave. Onda rukave isecite u obliku slova U i odsecite vratni porub. Ostatak rukava su trake kojima ćete vezivati masku oko glave.

Zalepite gumice lepkom

Ako želite čvrstu masku a ne umete da šijete, onda zalepite gumice za krajeve maske lepkom. Samo budite obazrivi, jer lepak može delovati na Vašu kožu i izazvati iritacije. Takođe, nekada se lepak može i odlepiti i to u nezgodnom trenutku. Zato je dobro da uvek imate rezervnu masku kod sebe, za svaki slučaj.

Ušijte krajeve za gumicu

Čak i kada pravite masku od platna bez šivenja, gumice ne morate vezivati ili navlačiti sa strane. Ako se bojite da će ispasti ili pući tokom nošenja, ušijte ih. To možete uraditi i rukom, jer je mnogo jednostavnije i brže. Ne brinite za veštinu, šavovi se i ne vide, a vremenom ćete biti bolji.

Napravite masku sami sa šivenjem

Iako nije lako sašiti nešto, to ne mora da bude tako težak postupak. Šta više, ne morate da imate samo mašinu za šivenje. Ima mnogo načina da sašijete svoju masku ručno. Vodite računa da šavovi ne budu previše veliki da Vas žuljaju. Možete se igrati i sa bojama i tako napraviti potpuno originalnu masku za sebe.

Falte

Primetili ste da sve maske imaju male falte ili nabore koji se pružaju poprečno. To je neophodno kako bi maska lepo legla na lice i mogla da se raširi i pokrije lice od brade do nosa. Ukoliko želite da sašijete takvu masku, uzmite neku od kupovnih i izmerite koliko su nabori široki. Skrojite masku prema njima ili promenite mere tako da više odgovaraju Vašem licu.

kupovna maska

Uzmite meru sa kupovne maske i prilagodite svom licu

Koristite kombinaciju materijala

Deo maske koji Vam prijanja na lice svakako ne bi smeo da bude od materijala koji će Vam smetati. To mora biti pamuk, jer je on najbolji za kožu a i upija dovoljno dobro. Spoljni deo maske može biti od nekog drugog materijala, čak se i preporučuje da to bude poliester tako da ne propušta tečnost (pljuvačku).

Model iz dva dela

U prodavnicama ste mogli videti i drugi model maski koji nema falte, već se sastoji iz dva dela koji se spajaju na sredini lica. Takve maske su lakše za šivenje, i možete ih skrojiti da budu baš prema Vašem obliku lica. Najpre uzmite papir, prislonite na lice i iscrtajte konture maske. Prema njemu skrojite delove Vaše maske. I ova maska mora biti bar dvoslojna.

Stavite filter između slojeva

Poželjno je da u unutrašnjem sloju ostavite prostora za dodatni sloj ili filter, koji će upijati pljuvačku i koji možete menjati više puta u toku dana. U taj mali džep možete staviti običan ubrus, ali i filter za kafu.

Napravite masku sami ali je nosite pravilno

Iako je prošlo godinu dana kako nosimo maske, izgleda da nije svima još uvek jasno kako masku treba nositi. Ne samo da morate pokriti nos i usta, već je morate često menjati i oprati na 60 stepeni. Ako masku nosite duže vreme preko dana, najbolje je da vezujete trakama iza glave. Tako ćete sprečiti bolove oko ušiju. Na kraju, maska može biti i zgodan modni detalj, pogotovo ako je kombinujete sa garderobom.

Uvek pravite troslojne maske

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje maski od tri sloja kao prevenciju infekcije kovidom. Taj treći sloj može biti od platna ili polipropilena. U tom slučaju, sloj do lica je pamučan, onda dolazi polipropilen pa onda spoljni, poliester. Ipak, dovoljno je da između dva sloja stavljate ubrus ili filter za kafu, što će dovoljno upijati i možete često menjati.

Mladić sa maskom

Najbolji način da nosite masku je da je vezujete oko glave

Kako vezivati?

Mnogi se pitaju kako je najbolje nositi masku, sa gumicama iza ušiju ili vezivanjem oko glave. Odgovor je da je i jedno i drugo dovoljno dobro, a Vi sami odlučujete kako da nosite. Ako želite da napravite masku sami, onda odredite koji metod Vam najviše odgovara, naročito ako nosite masku više sati.

adminKorona virus: Napravite masku sami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *