My Blog

Kako unaprediti svoj biznis

Danas je moguće videti sve više i više preduzetnika, bili to oni koji otvaraju frizerkse salone, programerske firme, ili pak turističke agencije koje se bave jeftinim putovanjima. Kompanije u skoro svim mogućim poljima se otvaraju svaki dan. Da, to je odlično! Ali, šta to znači za preduzetnike? To znači mnogo konkurencije! Zato, preduzetnici i vlasnici svih novootvorenih firmi, ali i onih dugo-postojećih, moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi unapredili svoj biznis i pobedili konkurenciju. Ali, nažalost, to je lakše je reći nego učiniti. Unapredjivanje biznisa zahteva mnogo vremena, energije, ali i novca. Međutim, ovaj proces je moguć ukoliko stvarno želite da dignete svoj biznis na viši nivo i spremni ste da uložite malopre pomenut novac, vreme i energiju. Pa, ukoliko želite da znate kako unaprediti svoj biznis na najlakši i najbrži način, nastavite da čitate.

Napravite plan i postavite ciljeve

Bilo da želite da zaposlite novog radnika, unapredite izgled svog proizvoda ili možda promenite izgled svog softvera uz pomoć frontecheu.com/sr, jedna stvar je sigurna, morate da imate plan ukoliko želite unaprediti svoj biznis. Sve u biznisu, kao i u životu, polazi iz plana. Tako da, uzmite papir i olovku, i počnite sa postavljanjem ciljeva. Ciljevi će vam najbolje i najviše pomoći  prilikom pravljenja planova. Ako ne znate odakle da počnete, pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja: 

  • Gde vidite sebe i svoj biznis na kraju ove godine?
  • Gde vidite sebe i svoj biznis u narednih tri, pet ili čak deset godina?

Pokušajte da odgovorite na ova pitanja. Na osnovu vaših odgovora, zacrtajte sebi i svom biznisu nekoliko ciljeva koji će vam pomoći da u narednih nekoliko meseci, ali i godina, unapredite svoj biznis. Važno je i zapamtiti da se promene ne dešavaju preko noći. Radite na svom planu i na ostavrivanju vaših ciljeva svakodnevno –  samo tada ćete moći unaprediti svoj biznis.

Čovek koji gleda plan jer želi unaprediti svoj biznis.

Postavite ciljeve i napravite plan! Budite uporni – to je jedini način da unapredite svoj biznis!

Vodite računa o finansijama

Da, moglo bi se reći da se ovo podrazumeva. Međutum, sve je više i više preduzetnika i firmi koje propadaju, najviše zbog novčanih problema. Nažalost to je nekad i nemoguće izbeći. Ali, ako od samog početka pratite svoje finansije i vodite računa o njima, možete izbeći mnoge finansijske probleme, i na taj način unaprediti svoj biznis.Pa, kako se to radi? Jednostavno je, morate voditi računa o svakom dinaru koji potrošite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Zapišite apsolutno sve. Mozda ovo i zvuci previše jednostavno, ali ipak zahteva i dosta znanja. Zato, ako nemate iskustva sa vođenjem finansija, bilo bi najbolje da zaposlite računovođu koji će to raditi umesto vas. Računovođa sa iskustvom i znanjem vam može i spasiti firmu od novčanih problema.

Automatizujte sve!

Automatizacija je definitivno jedna od onih stvari koja će vam pomoći da unapredite svoj biznis. Da, to može biti skupa investicija na početku, ali će se definitivno isplatiti na duže staze. Ne samo što ćete biti u mogućnosti da unapredite svoj biznis i zaradite jos više novca, već ćete moći i da sačuvate puno energije i vremena sebi svojim zaposlenima. Ukoliko želite da automatizujete svoj biznis, najbolje je početi od malih stvari. Na primer, uložite u moderniju opremu. Međutim, da bi ste iskoristili pun potencijal te moderne opreme, moraćete i da uložite i u njen softver. Srećom, postoji puno programerskih firmi koje vam mogu pomoći da automatizujete svoj biznis tako što  ćete pratiti životni ciklus svih vaših prozvoda i usluga (PLM) kao i da nađete rešenje za svaki mogući softverski problem. PLM za kompanije iz oblasti uslužnih delatnosti više nije luksuz već je potreba svakog biznisa, bio on veliki ili mali.

Dva monitora na stolu.

Da bi vas biznis bio uspesan, potrebno je da stalno ulazete u modernu tehnolgiju ali i u softver.

Uvedite svakodnevni sastanak osoblja

Sastanci su jako važni za svaki biznis. Bez njih, nemoguće je raditi na ciljevima i planovima. Pa, samim tim, zaposleni i ne razmišljaju o unapređenju firme već samo mehanički završavaju dnevne obaveze. Zato, ukoliko već nemate naviku da održavate svakodnevne sastanke osoblja, vreme je da je stvorite. Sazovite sastanak svakog jutra, pre početka rada. Motivišite svoje zaposlene da iznesu sve poslovne probleme koje ih usporavaju i kao i da iznesu  ideje koje mogu pomoći da vaša firma funkcioniše još bolje. Međutim, ne treba preterivati! Ukoliko imate sastanke svako malo, na početku radnog vremena, na kraju, kao i one petominutne na pauzama, vršićete veliki pritisak nad svojim zaposlenima. Sastanci organizovani jednom dnevno su sasvim dovoljni za rešavanje svih problema kao i za nalaženje načina da unapredite svoj biznis.

Sastanak osoblja

Svakodnevni sastanci su jako bitni, kako za Vas, tako i za vašu firmu i zaposlene.

Marketing je od ključne važnosti

Da, marketing je od ključne važnosti za svaki biznis! Moglo bi se čak i reći da ni jedan biznis ni ne može ‘preživeti’ bez marketinga. Pa, ukoliko ste vi jos uvek početnik, to jest, ukoliko je vaš biznis i dalje mali, verovatno je i vaša marketinška strategija mala. Međutim da bi ste unapredili svoj biznis, i omogućili mu da raste, morate se potruditi da unapredite i svoju marketišku strategiju. Naravno, ovo možete uraditi sami, ili pak zaposliti nekoga ko će se time bavititi umesto vas. Kao sto je već i rečeno nekoliko puta do sada, ukoliko nemate iskustva u nekoj sferi biznisa, najbolje je pronaći nekoga sa tim iskustvom i znanjem.

Sada se naravno pitate kako to marketing može unaprediti vaš biznis, zar ne? Odgovor na to pitanje je veoma jednostavan – ukoliko imate dobru marketinšku strategiju, ime vašeg biznisa će se čuti daleko. Samim tim, moći ćete da privučete više potrošača/klijenata , zaradite više novca i unapredite svoj biznis. Pa, kako to da uradite? Na primer, možete kreirati vaš sajt, kreirati stranicu na raznim društvenim mrezama, učiti od vaših konkurenata, itd. Međutim, ako mislite da nemate dovoljno vremena ili znanja za ovako nešto, uvek možete angažovati i marketinšku firmu koja će to raditi za vas.

adminKako unaprediti svoj biznis

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *